Vietin koulusta etäpäivän, joten selvitin omin päin, mikä portaali oikein onkaan. Sana oli minulle entuudestaan tuttu, mutta en ollut aiemmin ajatellut sen syvempää merkitystä. Kiitos Vierityspalkki-fi-sivuston artikkelin, olen nyt valaistuneempi. Portaali voi itse asiassa tarkoittaa montaa eri asiaa; verkkopalvelua, portaalijärjestelmää ja jopa molempia. Mitääh? Paras aloittaa alusta.

Alun perin portaali on merkinnyt kanavaa, joka yhdistää useita kanavia ja tietolähteitä yhdeksi kokonaisuudeksi. Kätevää! Valitettavasti myös tietojärjestelmiä myydään nykyään portaali-nimen alla, joten ei ole ihmekään, jos käsitteet eivät ole ihan hallinnassa. Mokomat rahanahneet p*skiaiset, ajattelevat vain omaa etuaan, eivätkä tavallisia tallaajia, jotka menevät tässä käsiteviidakossa aivan sekaisin. 

Minun oli lisäksi määrä tarkastella sivustoa www.ekarjala.fi. Kyseessä on Etelä-Karjalan maakuntaportaali, joka pitää sisällään niin paljon tavaraa, että ei tiedä mihin paneutuisi ensimmäiseksi.  Sivusto täyttää kyllä portaalin kriteerit mainiosti: on asiaa asumisesta, opiskelusta, kulttuurista, viihteestä ja vapaa-ajasta E-Karjalassa. Se on suunnattu mitä ilmeisimmin alueella asuvalle väestölle. Portaalin visuaalinen ilme on mukavan värikäs ja ainakin näin ensitapaamisella löysin sieltä vaikka mitä jännää. Yllätyin siitä, että he huolisivat kenen tahansa tuottamaa sisältöä sinne. Hassua! Ja niin on koko portaali-sanakin hassu, aivan kuin portin ja kvartaalin love child. Joo. Lopetan tähän. Hyvää ötyä ja olkaa hillo!